Recepten

Vegan pepermunt cake

Mijn zoektocht naar pepermuntextact (en die heeft lang geduurd hoor) kwam eindelijk tot een eind in Australië. Ik hou van alles waar pepermunt in zit. Dat After Eight nog steeds niet melkvrij is, is ook heel irritant! (Als de mensen van After Eight meelezen: het wordt tijd voor een melk- en lactosevrije variant!). Pepermuntextract dus. Dat je naar de andere kant van de wereld moet voor wat pepermunt extract verbaast me nog steeds daarom ga ik het binnenkort zelf even maken (recept volgt dus later).

Misschien heb je deze blog geopend omdat je vegan zag staan, misschien werd je interesse gewerkt door de pepermunt of dacht je gewoon ‘he, cake!’. Nu ben ik tegenwoordig fan van vegan cakes. Op de een of andere manier zijn deze bijna altijd glutenvrij en voor lactose hoef ik ook niet te vrezen (want ja.. Ze zijn veganistisch). Daarnaast passen dit soort taarten vaak in mijn paleo dieet (Deze even niet, maar ok. Lang leve de cheatdays).

Pak dus de vegan manier van taarten maken en mijn obsessie voor pepermuntextract en voila! De vegan pepermunt cake is geboren!

Wil je deze cake maken dan ben je wel even bezig (rustig uren omdat je de cashewnoten moet laten weken, en de delen van de taart op moet laten stijven) maar dat mag de pret niet drukken!

Vegan pepermunt cake

Ingrediënten en benodigdheden voor de vegan pepermunt cake

Voor de bodem:

  • 3el gepofte quinoa
  • 4el gesmolten kokosolie
  • 90g havervlokken
  • 2el cacao
  • 100g verse dadels, ontpit en in stukjes gesneden

Pepermunt vulling:

  • 290g cashewnoten
  • een blik kokosmelk (je hebt alleen 2 eetlepels nodig van het bovenste gedeelte van het blik)
  • 100g rijstsiroop
  • 20g gedroogde kokosnoot
  • 2el gesmolten kokosolie
  • 2,5tl pepermunt extract

Topping:

  • 50g rauwe cacaopoeder
  • 185g rijstsiroop
  • 100g gesmolten kokosolie

Bereiding:

Voor de pepermuntvulling laat je de cashewnoten minstens 4 uur in het water staan (ik doe het meestal gewoon de avond ervoor). Laat ze vervolgens goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Of 160 graden op de hetelucht stand. Bedek een bakplaat met bakpapier.

Pak een vierkante taartvorm (of rechthoekig, het is waar je zin in hebt) en bekleed deze met bakpapier.

Leg de haver op de bakplaat. Bak zo’n 8 tot 10 minuten (hussel ze tussendoor een beetje door elkaar) of tot het er goudachtig uit ziet.

Laat volledig afkoelen.

Stop de haver en quinoa samen met de cacao in de keukenmachine en maal tot het volledig fijn gemalen is. Voeg de dadels, cacao en kokosolie toe. Mix tot het een plakkerig geheel is. Schep het in de bakvorm, druk het goed plat en zet het minstens 1 uur in de koelkast.

Pak de keukenmachine er weer bij en doe de cashewnoten er dit keer in en maal tot het een glad geheel is. Voeg 2 eetlepels kokosmelk toe (van de bovenkant van het blikje, niet schudden dus!). Voeg de siroop, kokos, kokosolie en pepermunt extract toe. Maal tot het een geheel is. Schep dit bovenop de bodem en zet voor minstens 2 uur in de koelkast.

Voor de chocoladetopping pak je een hittebestendige schaal. Doe alle ingrediënten (cacao, rijstsiroop en kokosolie) in die schaal en laat het au bain Marie een geheel worden. Blijft constant roeren tot het ingedikt is. Giet her daarna direct over de pepermuntlaag en plaats in de koelkast voor minstens 6 uur (of gewoon een nachtje).

Nu kan je er met gemak 16 stukjes van snijden.

Eet smakelijk!

Liefs,

Carlijn

Vegan pepermunt cake

Vorige post

Recept voor lactosevrije kruidenspread met Becel met avocado

Volgende post

Glutenvrij ontbijt: Quinoapap

Carlijn

Carlijn

Carlijn is een ervaringsdeskundige als het op overleven met een gluten- EN lactose-intolerantie aankomt.

Haar favoriete eten? Sushi, poké bowls en aardbeien!