Recepten

Pittige pompoensoep met kip en kokosmelk

Als het koud is, wil ik iets warms eten. Iets wat me helemaal van binnen opwarmt, zodat ik weer klaar ben voor meer kou. Hoewel deze pittige pompoensoep met kip en kokosmelk eigenlijk zo lekker is, dat hij altijd wel kan. Zonder problemen. Het is wel even wat werk en het vergt ook wat voorbereiding de dag van te voren, omdat je namelijk zelf je kippenbouillon trekt van een karkas.  Je kan natuurlijk ook een bouillonblokje gebruiken, maar dit is echt veel lekkerder.

Hoe je aan zo’n karkas komt? Als je een keer geroosterde kip maakt, de resten bewaren in de vriezer. Ook verkoopt een goede poelier een soeppakket, dus dat zijn ook de resten die overblijven na het uitbenen van een kip.

Ingrediënten voor de bouillon

  • 1 kipkarkas
  • 3 kippendijen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • rode peper
  • 2,5 cm gember
  • afval van 1 pompoen
  • 4 takjes tijm
  • takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 blaadjes limoenblad
  • peper en zout
  • 5 grote glazen water
  • scheut olijflolie om in te bakken.

Ingrediënten voor de soep:

  • 1 ui
  • 1 flespompoen
  • 2 aardappels
  • 1 el limoensap
  • 125 ml kokosroom
  • peper en zout

Glutenvrij_Pompoensoep met kip en kokosmelk

Bereiding:

Schil de pompoen en snij deze in grove stukken. Bewaar de schillen, kont en kop voor de bouillon. De stukken kunnen alvast op een bakplaat. Snij vervolgens de ui voor de bouillon  in grove stukken, doe hetzelfde voor de gember en de knoflook. De rode peper prik je een aantal keren in met een scherp mes.

Neem een grote soeppan en verwarm de olie. Laat de ui, knoflook, gember en rode peper even fruiten. Voeg vervolgens het kipkarkas toe en laat deze ook even meebakken. Voeg de kruiden en afval van de pompoen toe, schep een keer om en doe het water erbij, dit is 5 grote glazen of tussen de 1,25 en 1,5 liter water. Doe ook de rauwe kippendijen in de pan. Voeg ook peper en zout toe, dit mag flink wat zijn, want het is redelijk veel soep. Breng het water aan de kook en laat op een laag vuur met het deksel op de pan ongeveer drie kwartier trekken.

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden hetelucht en rooster de pompoen met wat olie, peper en zout in ongeveer 30 minuten.

Snipper de ui voor de soep en fruit deze zachtjes in een nieuwe pan. Als deze gefruit is, zeef de bouillon boven deze pan. Vis uit de zeef de drie kippendijen en de rode peper en hou deze apart. De rest is nu echt afval en mag weg. Schil en snij de aardappels in blokjes en voeg ze toe aan de soep. Ook de pompoen mag er nu bij. Snij de rode gekookte peper in stukjes en deze mag weer terug in de soep. Na ongeveer een kwartier is de aardappel gaar en kan je de soep pureren met een blender of staafmixer tot lekker glad. Voeg vervolgens de kokosroom en limoensap toe. Proef de soep en voeg eventueel extra zout en peper toe. Pluk de kippendijen met twee vorken en voeg deze als laatste toe in de pan. Eet smakelijk!

Vorige post

Glutenvrije pasta bolognesesaus

Volgende post

Carlijn Bröring met Foodless.nl in finale Freelancer of the Year Awards

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!