Recepten

Pittige kippenvleugels

Ik hou van kip. Heel veel van kip zelfs. Het is makkelijk, veelzijdig en vooral: niet duur. Met een beetje handigheid is het niet te verpesten en kan zelfs de onhandigste kok nog iets lekkers maken.

Deze pittige kippenvleugels in de oven zijn absoluut idiotproof en je hebt er maar weinig voor nodig. Ze zijn zonder marinade met een dry rub, een droge kruidenmix die je op de kip smeert. Of eigenlijk zichzelf op de kip smeert. Verder heb je een oven nodig, een ovenschaal en een diepvrieszakje en dat is alles. Ze zijn lekker als borrelhapje, maar ook bij de warme maaltijd. Een alleskunner dus.

Glutenvrij_pittige kippenvleugels

Ingrediënten:

  • 500 gram kippenvleugels
  • halve tl pittige paprikapoeder (als je dat niet het: halve tl paprikapoeder en halve tl chilipoeder)
  • halve tl gemalen komijn
  • tl gedroogde oregano
  • halve tl gemalen venkelzaad
  • halve tl gemalen korianderzaad
  • halve tl gemalen zwarte peper
  • tl zout
  • tl knoflookpoeder
  • halve tl gemalen kurkuma (geelwortel)
  • 1 of 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op de hoogste stand die hij heeft. Als het kan, met hete lucht. Snij het velletje in de knik in en buig de vleugeltjes open. Zo bakken ze namelijk gelijkmatiger. Meng alle kruiden en specerijen. Doe de kippenvleugels in een diepvrieszakje, voeg de kruidenmix toe en de olie. Masseer voorzichtig de kruiden en olie over de kippenvleugels. Doe ze opengevouwen in een ovenschaal met het velletje naar boven.

Zet de ovenschaal in de oven als deze op temperatuur is. Zet de oven meteen op 170 graden hetelucht of 190 graden normale oven. Laat 35 tot 40 minuten garen of totdat de kip gaar is en het velletje krokant.

De kruidenmix is trouwens ook te gebruiken voor ander vlees. De hoeveelheid mix is voor 500 gram vlees Ik gebruik het ook voor spareribs. Bij deze variant neem rauwe spareribs en deze laat je 2,5 uur in een ovenschaal onder aluminiumfolie op 150 graden bakken en daarna nog 15 minuten onder de grill. De mix werkt trouwens ook prima op vlees  voor op de barbecue.

Glutenvrij_pittige kippenvleugels

Vorige post

Gluten- en lactosevrij uit eten in Amsterdam: Restaurant en wijnbar La Viña Experience

Volgende post

Gluten- en melkvrij vergaderen in Utrecht: Restaurant Claar

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!