Recepten

Libanese spinazie

Ik ben eigenlijk al mijn hele leven gek op spinazie. Vroeger aalaakrèème, nu zonder creme, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Ik kan zo wel tien verschillende dingen bedenken wat ik met een zak verse spinazie kan doen. Pastasausje maken (beetje sojaroomkaas erbij, uitje, knoflook), als laatste door een pan met curry, gestoofd met wat vis, door de salade, eigenlijk van alles.

Toch is er een grote favoriet wat ik al mijn hele leven eet. Ik noemde het vroeger altijd Spaanse spinazie, maar wat blijkt: het is een van oorsprong Libanees recept, dat mijn moeder ooit heeft gekregen van een vriend die (jawel) op de Canarische eilanden woont. Dus vandaar dat ik het Spaanse spinazie noemde.

Maar goed, Libanese spinazie dus. Lekker voor op een doordeweekse dag met wat rijst erbij, maar het misstaat ook absoluut niet op een etentje als bijgerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 350 gr verse spinazie
  • 300 gr lamsgehakt (of ander vettig gehakt, rund is te droog)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • handje pijnboompitten
  • handje rozijnen
  • peper en zout
  • kaneelpoeder

Libanese Spinazie

Bereiding:

Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Als je een slacentrifuge hebt, kan je deze gebruiken om het echt droog te maken. Kies je voor diepvriesspinazie laat het dan ontdooien in een zeef of vergiet (dan kan het water er goed uitlopen).

Snipper de ui en de knoflook. Bak de ui in een stoofpan glazig in wat olijfolie en voeg het gehakt toe. Rul dit en voeg halverwege de knoflook toe.

Voeg dan een halve tot hele theelepel kaneel toe, samen met wat peper en zout. Doe ook de rozijnen erbij in de pan, samen met een half kopje water.

Laat dit ongeveer 10 minuten lekker stoven.

Ondertussen kunnen de pijnboompitten in een droge pan worden geroosterd.

Haal na de ongeveer 10 minuten (langer mag ook) de deksel van de pan en kook het vocht zo ver mogelijk in.

Voeg dan de spinazie toe en laat slinken.

Proef nu als laatste je stoofpotje, is er genoeg zout en peper? Zo niet: even bijkruiden. De spinazie maakt het namelijk vrij flauw. Kook vervolgens op hoog vuur ook het laatste vocht eruit, het moet een smeuïge substantie zijn, geen soep. Roer als laatste de pijnboompitten erdoor en eet smakelijk!

Libanese spinazie

Vorige post

Glutenvrije verjaardag

Volgende post

Intolerant in een restaurant | Reactie op Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!