Recepten

Glutenvrije en lactosevrije appeltaart

Een zelfgemaakte appeltaart. Mama maakt altijd op elke verjaardag een appeltaart. Eerst werd de appeltaart lactosevrij omdat we achter onze (Jep, mama heeft het ook) lactose-intolerantie kwamen. Hij veranderde niet echt qua smaak en was nog steeds super lekker. Dat is eigenlijk ook mijn doel. Om ‘gewone’ dingen zoals een appeltaart lekker te laten smaken ook al zitten er geen gluten of lactose in. Dat ik dat niet mag wil natuurlijk niet zeggen dat ik vieze dingen hoef te eten. Dat ben je vast met me eens!

Maar even terug naar de appeltaart, op het moment dat de taart alleen lactosevrij hoeft te zijn raad ik aan om boter te vervangen voor plantenmargarine. Je kan gewoon een glutenvolle appeltaart bakmix gebruiken (of zelfrijzend bakmeel).

Glutenvrije appeltaart_

Doodgewone appeltaart

Toen kwamen de gluten om de hoek en bleek ik Coeliakie te hebben. En dat is best lastig kan ik je zeggen! Kan ik nou nooit meer doodgewone appeltaart eten? Natuurlijk wel! Daarom heb ik een heel fijn recept voor je. Een recept voor een lactosevrije en glutenvrije appeltaart. Dat wordt lekker bakken dit weekend.

Glutenvrije appeltaart

Recept Afdrukken
Glutenvrije en lactosevrije appeltaart
Glutenvrije appeltaart
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 70 minuten
Porties
taart
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 70 minuten
Porties
taart
Glutenvrije appeltaart
Instructies
  1. Klop het ei los.
  2. Doe het bakmeel, margarine, basterdsuiker, 2/3e van het losgeklopte ei en het snufje zout bij elkaar in één kom en kneed dit tot een zeer goed samenhangend deeg. Zet dit deeg vervolgens in de koelkast om het hard te laten worden. Het plakt enorm dus probeer niet te lang te kneden.
  3. Schil en snij de appels in kleine stukjes. Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel en rietsuiker.
  4. Verwarm nu de oven voor op 180 graden (hete lucht). Bekleed een springvorm met bakpapier en vet deze in.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in drie delen en leg één deel terug in de koelkast. Omdat het deeg erg plakkerig is gebruik ik altijd twee opengeknipte plastic zakken waar ik het deeg tussen leg. Rol het deeg plat en bekleed er de bodem en randen van de springvorm mee.
  6. Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart om vervolgens de appelstukjes en rozijnen erin te doen.
  7. Pak het overige stuk deeg uit de koelkast en maak daar kleine strookjes van die je over de appel heen legt.
  8. Bak in ±70 minuten af.
Deel dit Recept
Vorige post

Het glutenvrije leven van Joy Bouwmeester (DEEL 2)

Volgende post

Blondies met kikkererwten

Carlijn

Carlijn

Carlijn is een ervaringsdeskundige als het op overleven met een gluten- EN lactose-intolerantie aankomt.

Haar favoriete eten? Sushi, poké bowls en aardbeien!