Recepten

Glutenvrije flapjacks

Ik was pas op zoek naar iets lekkers met havervlokken. Waarom speciaal met haver?? Haver smaakt lekker, bevat veel vezels, vult goed en dus is het best gezond. Maar met dit recept houden we het alleen nog maar op lekker! Er gaat namelijk best veel suiker in, maar ik had dan ook ontzettend zin in iets zoets, en zo kwam ik op het recept voor flapjacks! Het is iets typisch Engels, en toen ik jaren geleden een tijdje in Engeland was heb ik ze ook geregeld gegeten. Flapjacks maken kost niet heel veel tijd, dus ook als je haast hebt is het mogelijk om snel iets lekkers te regelen. Je kunt de flapjacks met alleen haver maken, maar ik vind het zelf nog iets lekkerder als je er rozijntjes en kokos aan toevoegt. Je kunt er lekker mee variëren!

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten boter / plantenmargarine
  • 200 gram rietsuiker / lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram honing
  • 400 gram havervlokken
  • 50 gram rozijnen (of nootjes / gedroogde vruchten die je lekkerder vind)
  • 20 gram geraspte kokos

Glutenvrije flapjacks

Bereiding:

Doe de boter, suiker en honing in een pan en verwarm het mengsel totdat de boter gesmolten is en de suiker ook opgelost is

Voeg de havervlokken, rozijnen en kokos toe en meng het goed door elkaar

Bekleed een (vierkante) bakvorm met afmetingen van ongeveer  20cm bij 30 cm, met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden

Doe het havermengsel in de bakvorm en verspreid het goed in de bakvorm tot je een gelijke laag hebt

Bak het mengsel in een voorverwarmde oven, ongeveer 20 minuutjes. De randen moeten lichtbruin zijn en in het midden moet het mengsel nog steeds een beetje zacht zijn

Plaats de bakvorm in de koelkast zodat het goed kan opstijven en snijd daar mooie vierkantjes.

Je hebt nu overheerlijke flapjacks!

Oh, nog een tip. Als je de flapjacks in een doos stopt, leg dan eerst vershoudfolie op de bodem want het is namelijk behoorlijk kleverig en anders krijg je de stukjes heel moeilijk los van de bodem. Je kunt ze ook prima invriezen! Omdat de flapjacks best plakkerig zijn heb ik daar een trucje voor bedacht. Leg bakpapier op een plaat die in de diepvries past. Leg de flapjacks daarop en leg ze in de diepvries tot ze bevroren zijn. Stop ze daarna in zakjes. Dit zorgt ervoor dat de vorm hetzelfde blijft en je niet zo kleeft!

Vorige post

Avocado gevuld met garnalen

Volgende post

Gluten- en lactosevrije stol

Joëlle

Joëlle

Joëlle is a teacher at secondary school and has a gluten, lactose AND soy intolerance. Quite a tough combination but she's always on the hunt for great and delicious recipes. She makes a mean 'ontbijtkoek' (a dutch breakfast delicacy) and is a huge fan of anything that is made of oats.