Recepten

Glutenvrije falafel

Er is geen snack op deze wereld die ik zo lekker vind als falafel. Pittige balletjes van kikkererwten, lekker op een broodje, of gewoon zo. Ik kocht het (uiteraard) altijd gewoon kant en klaar, maar omdat er meel inzit is het dus niet glutenvrij. Teleurgesteld ging ik naar huis. Uiteindelijk blijkt gewoon zelf maken eigenlijk ongelooflijk simpel met de keukenmachine! Nu heb ik altijd verse, zelfgemaakte glutenvrije falafel in mijn vriezer liggen, klaar voor een enorme snackattack! Verse ovenfriet erbij, een frisse salade en mijn (rot)dag is weer helemaal goed.

Glutenvrije falafel

Ingrediënten voor ongeveer 16 balletjes:

  • 1 blik kikkererwten (400 gr)
  • 6 takjes verse koriander of peterselie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • half rood pepertje (proef even, het mag best pittig zijn)
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el glutenvrije bloem (ik gebruik orgran, schär mix c of rijstbloem)
  • Peper en zout
  • Optioneel: truffelmayonaise

Glutenvrije falafel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 C (hetelucht).

Pel de uien en snij ze grof, doe hetzelfde met de knoflook en snij ook de peper in grove stukken.

Was de koriander of peterselie (wat je lekker vindt) en spoel ook het blik kikkererwten in een vergiet.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of staafmixermolen en laat draaien totdat er een mooie pasta ontstaat. Maak balletjes van ongeveer 1 eetlepel en bak ongeveer 25 minuten in de oven.

Dat is alles. De frietjes kunnen er eventueel gewoon lekker naast, maar ook lekker in glutenvrij pitabrood, of op stokbrood. Of gewoon zo met wat truffelmayonaise! Of… Nou ja, eigenlijk altijd wel dus.

Glutenvrije falafel

Vorige post

Gluten- en lactosevrije cake met peer en pistachenootjes

Volgende post

Glutenvrije bosbessenclafoutis

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!