Recepten

Glutenvrije eierkoeken met haver

Mijn ouders hadden vroeger thuis de gewoonte om bij de vrijdagmarkt eierkoeken te halen bij het Stoepje. Deze eierkoeken werden dan bewaard tot zondagochtend, en voordat we naar de kerk ging aten we allemaal een eierkoek belegd met hagelslag. Echt superlekker! En toen ik met het glutenvrije dieet begon miste ik het best om op zondagochtend zo’n eierkoek te eten (vooral als iedereen aan tafel een eierkoek eet…). Gewoon ook omdat eierkoeken stiekem veel lekkerder zijn om mee te ontbijten dan een saaie boterham. Maar, na een tijdje bedacht ik dat alles natuurlijk zelf na te maken is. Dus ik ben aan de slag gegaan en had eigenlijk na de allereerste poging al een heerlijke glutenvrije eierkoeken. Oh, wat zijn eierkoeken toch lekker

Natuurlijk heb ik heerlijk ontbeten met een eierkoek met hagelslag, maar ook ‘kaal’ zonder beleg zijn de eierkoeken heerlijk. Ondertussen bak ik ze vrij regelmatig. Ze blijven ongeveer een week lang lekker. Zoals bij bijna al mijn recepten heb ik ook een variant met haver geprobeerd, en dat was erg lekker. Het klinkt natuurlijk net wat gezonder, en is een beetje te vergelijken met een volkoren eierkoek. Maar, volgens mij maakt het niet uit welke meelsoort je gebruikt, eierkoeken zijn en blijven erg lekker!

Glutenvrije eierkoeken met haver

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 gr. kristalsuiker
  • 200 gr. glutenvrije havermeel (je kan havermoutvlokken even in de blender/keukenmachine doen)
  • 10 gr. bakpoeder
  • 10 gr. fiberhusk (zonder kan ook, veranderd niet veel aan de smaak of zo, maar het maakt de eierkoeken iets steviger)
  • Snufje zout
  • 1 tl. citroenrasp

Glutenvrije eierkoeken met haver

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren met suiker tot een dik mengel in ongeveer 5 à 6 minuten.

Weeg in een aparte kom de bloem, bakpoeder en zout.

Voeg de citroenrasp toe en meng deze door de bloem.

Spatel het meel door de eiermassa.

Zorg ervoor dat je niet te lang spatelt, anders gaat alle lucht uit het beslag.

Verdeel 6 hoopjes beslag over een met bakpapier beklede bakplaat. De andere 6 hoopjes doe je of op een andere bakplaat, of als tweede lichting.

Zorg ervoor dat het beslag goed uit elkaar ligt, want de eierkoeken drijven naar elkaar toe.

Bak de eierkoeken in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.

Als de eierkoeken te lang bakken worden ze droog.

Haal de eierkoeken NIET gelijk van de bakplaat, maar laat ze eventjes iets afkoelen op de bakplaat (anders vallen ze uit elkaar). Laat ze goed opdrogen voor ze in een trommel te doen.

Als je de eierkoeken stapelt kleven ze aan elkaar vast, dus leg er cellofaantjes tussen.

Eet smakelijk!

Vorige post

Lactosevrije chocoladekersen

Volgende post

Quinoasalade met gerookte zalm

Joëlle

Joëlle

Joëlle is a teacher at secondary school and has a gluten, lactose AND soy intolerance. Quite a tough combination but she's always on the hunt for great and delicious recipes. She makes a mean 'ontbijtkoek' (a dutch breakfast delicacy) and is a huge fan of anything that is made of oats.