Recepten

Glutenvrije bitterballen met kalkoen en cranberry’s

December is misschien wel de leukste maand van het jaar als je het aan mij vraagt. Het is een gezellige maand waarin ik veel tijd met mijn familie doorbreng, het huis nog knusser is dan normaal (wat wil je met 55m2), het lekker donker is buiten en de chocolademelk na een winterse wandeling extra lekker smaakt. Ik hou ervan.

Tradities zijn fijn. Zo kregen mijn broertje en ik elk jaar van mijn opa en oma een adventskalender. Zo’n kalender met chocolaatjes erin! Nu doe ik ook dit jaar weer mee met de glutenvrije adventskalender die de naam #decemberglutenvrij draagt! Gisteren schreef Inge over Lebkuchen, die mega lekkere Duitse koekjes. Wil je op de hoogte blijven volg decemberglutenvrij dan op Instagram of Facebook!

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik stiekem al wel nagedacht heb over het kerstmenu. Wat het gaat worden weet ik nog niet maar ik heb al redelijk wat recepten uitgescheurd, opgeslagen of verzameld op mijn Pinterest bord.

Nu ben ik een bitterbal fan. Sinds ik ze zelf maak is elke geproduceerde bitterbal gewoon minder lekker. Bitterballen dus. Maar je zet natuurlijk niet ‘gewone’ bitterballen op het Kerst-menu. Nee, ik maak er speciale kerst-bitterballen van. Met kalkoen! En cranberry! En rozemarijn!

Lekker dat ze zijn!

Voordat we naar het recept gaan vertel ik je graag dat Ingrid morgen maar liefst 25 tips voor het glutenvrije kerstbuffet geeft!

Recept Afdrukken
Glutenvrije bitterballen met kalkoen en cranberry's
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 4:30 minuten
Passieve Tijd 120 minuten
Porties
bitterballen
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 4:30 minuten
Passieve Tijd 120 minuten
Porties
bitterballen
Instructies
  1. Vul een pan met water, het bouillonblokje en de kalkoenfilet en breng het aan de kook. Laat het 5 minuten koken met de deksel op de pan. Zet daarna het vuur uit (LET OP! Haal de deksel er niet af!) en laat het minstens 30 minuten staan.
  2. Knip de rozemarijn in kleine stukjes en leg de cranberry's in water.
  3. Haal de kalkoen na 30 minuten uit de pan. Zeef de bouillon boven een maatbeker en meet 250 ml. af (de rest van de bouillon wordt niet gebruikt).
  4. Smelt de plantaardige margarine in een pannetje, voeg de glutenvrije bloem toe en verwarm het al roerend. Voeg langzaam de helft van het bouillon uit de maatbeker erdoor (100 ml) en blijf roeren tot het een gladde saus is. Voeg daarna scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor en blijf roeren. Als alles weer een glad mengsel is kan je het vlees en de peterselie erdoor roeren. Laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de ragout (Dat heb je dus zojuist gemaakt) in een diep bord en laat het twee uur afkoelen in de koelkast.
  6. Pak twee diepe borden. Als de ragout afgekoeld is klop je in een diep bord het ei met 2 eetlepels water los. Strooi de paneermeel op het andere bord. Pak de ragout uit de koelkast en vorm met je handen ronde balletjes.
  7. Rol elk balletje één voor één door het losgeklopte ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg dat de balletjes goed bedekt zijn met paneermeel. Herhaal deze stap.
  8. Bewaar de bitterballen in de koelkast als je ze later wilt gebruiken.
  9. Verhit de frituurpan tot 180 graden nu kan je een aantal bitterballen (±6) tegelijk frituren. Dit ligt natuurlijk enorm aan de grootte van je pan. Frituur ze knapperig bruin in ±4 minuten. Leg ze na het frituren op een keukenpapiertje om het overtollig vet uit te laten lekken.
  10. TIP: Serveer met cranberry compote! Een zuurtje erbij is echt heerlijk!
Deel dit Recept
Vorige post

Ideaal voor de Kerstbrunch: Chocolade broodpudding

Volgende post

Melkvrije witte chocoladetruffels

Carlijn

Carlijn

Carlijn is een ervaringsdeskundige als het op overleven met een gluten- EN lactose-intolerantie aankomt.

Haar favoriete eten? Sushi, poké bowls en aardbeien!

  • Suzanna Tmw

    Aan de ene kant klinkt dit recept als een hoop werk maar door de makkelijke uitleg lijkt het weer compleet simpel. Ik heb nog nooit bitterballen/kroketten gemaakt omdat ik de roux vaak verknal maar misschien moet ik het met dit recept gewoon nog eens proberen.