Recepten

Glutenvrij gevuld speculaas

Niet kijken… niet kijken… dat is hoe ik langs de sinterklaasartikelen loop bij de Albert Heijn. En dan, dan valt mijn oog toch op de gevulde speculaas die daar in het schap ligt. Tsja, kopen is helaas geen optie vanwege alle intoleranties, maar in mijn hoofd draaien er wel wat radertjes en het verlangen naar gevulde speculaas groeit. Nog heel even weet ik het vol te houden, maar eenmaal bij de kassa ligt er dus ook amandelspijs in mijn mandje. Tijd om zelf gevulde speculaas te gaan maken! Ik ben wel iemand die het graag makkelijk houdt… Natuurlijk kun je zo’n mooie, grote plak gevulde speculaas maken, maar ja, dat betekent dat je deeg echt moet uitrollen, en dat het écht moet opstijven in de koelkast en zo. En eigenlijk wil ik gewoon snel lekkere gevulde speculaas. Wat ik er dus van ga maken is ‘mini-gevulde speculaas’. Ze lijken sprekend op een gewone gevulde koek, maar dat is het natuurlijk niet want het is glutenvrij gevuld speculaas. Als je dit bakt dan ruikt je hele huis heerlijk naar speculaas en iedereen zal de koeken wel willen opeten…

Ps. Als je dus wel heel veel geduld hebt, dan kun je natuurlijk wel zo’n mooie, dikke plak gevulde speculaas maken. De werkwijze is ongeveer het zelfde, de baktijd alleen 40 minuten

Pps. Als je geen spijs in huis hebt, dan kun je dit recept natuurlijk ook gewoon volgen. Je krijgt dan namelijk bij het bakken lekkere speculaasbrokken!

Glutenvrij gevuld speculaas

Ingrediënten 

  • 115 gram ‘gewoon’ meel (rijstmeel, schär mix C)
  • 60 gram havermeel
  • 120 gram (licht)bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels (koek en) speculaaskruiden
  • 8 gram bakpoeder
  • ½ eetlepel fiberhusk
  • Snufje zout
  • 30 gram koud water
  • 90 gram boter
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 20 garneeramandelen

Bereiding:

  • Doe het meel, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en fiberhusk in een kom en roer het goed door elkaar heen.
  • Voeg daarna de boter en het (koude) water toe.
  • Meng / kneed tot een mooi deeg. Als je met je handen kneed, zorg dan dat die niet al te warm zijn, want een koud deeg werkt beter.
  • Laat het deeg ongeveer een halfuurtje rusten in de koelkast (als je het geduld niet hebt hiervoor, dan lukt het recept ook wel, maar het resultaat is nét ietsje minder mooi… de smaak blijft hetzelfde).
  • Meng een half ei door het amandelspijs.
  • Weeg 20 gelijke stukjes deeg af (ongeveer 20 gram)
  • Druk deze deegstukjes plat (zorg dat je het deeg nog makkelijk op kunt tillen, dus doe dit op een stukje bakpapier of zo).
  • Weeg ook 20 stukjes amandelspijs af van ongeveer 10 gram
  • Leg de bolletjes spijs op de plakjes deeg en vouw dit om de spijs. Zorg er voor dat het spijs goed in het deeg blijft zitten.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Leg de koeken op de met bakpapier beklede bakplaat
  • Druk in elke koek een halve amandel en bestrijk ze met de rest van het ei.
  • Bak de koeken af in ongeveer 25 minuten.

Eet smakelijk!

Vorige post

Geroosterde kikkererwten (glutenvrij)

Volgende post

Glutenvrij uit eten in Rotterdam: Gare du Nord

Joëlle

Joëlle

Joëlle is a teacher at secondary school and has a gluten, lactose AND soy intolerance. Quite a tough combination but she's always on the hunt for great and delicious recipes. She makes a mean 'ontbijtkoek' (a dutch breakfast delicacy) and is a huge fan of anything that is made of oats.