Recepten

Gluten- en lactosevrije cake met peer en pistachenootjes

Zoals je wellicht weet heb ik vorig jaar een dinertje gegeven voor een lading vriendinnetjes. Nu stond ik daarvoor 2 dagen in de keuken en had ik alles van tevoren gepland. Ik kan het zo strak plannen als ik zelf wil maar soms mislukken gerechten en moet ik hals over kop iets nieuws verzinnen. Het idee was om cups te maken van krentenbrood waar vervolgens peren, pistachenoten en tijm in gebakken werden. Dit was geen succes, het gerecht viel helemaal uit elkaar en sloeg een flater naast de chocoladetruffels (recept komt binnenkort) en de stoofperen met frambozenijs. Dus hals over kop ben ik naar de supermarkt gerend om daar even snel een glutenvrije cake mix te halen (het spijt me dat ik dit keer geen eigen mix heb gemaakt, maar zo is het nou eenmaal eventjes).

Ik had nog genoeg over van de perenmix en besloot er dus een cake van te maken! Lekker dat ‘ie was! Zelfs alle dames (die geen glutenintolerantie hebben) vonden hem echt heerlijk. Nou dan een cake goed gelukt toch? Ontdek snel het recept voor gluten- en lactosevrije cake met peer en pistachenootjes.

gluten en lactosevrije cake met peer en pistache

Ingrediënten en benodigdheden:

  • 125 gr. glutenvrije meel (rijstmeel, bakmix of Kuchen & Kekse)
  • 125 gr. plantaardige margarine
  • 125 gr. basterd suiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 ml. soy & rice drink
  • 2 grote eieren
  • 2 grote peren
  • handje pistache nootjes
  • paar takjes verse tijm
  • 1 tl. vanille aroma
  • 2 el. glutenvrij rijstmeel
  • Cakevorm
  • Bakpapier

glutenvrije cake met peer en pistache

Bereiding:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en vet ‘m eventueel in. Hoeft niet, mag wel.

Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes. Gooi de (gehakte) pistache nootjes erbij en strip een paar takjes tijm. Meng door elkaar en giet er 1 tl. vanille aroma en 2 el. rijstmeel overheen. Wederom mag je even roeren.

Mix de suiker en de boter in de kom tot het een luchtig geheel is.

Voeg de eieren om en om toe en blijf mixen! (Dit is altijd even een tricky klusje want eigenlijk heb je gewoon 1 hand te weinig).

Voeg het meel, de bakpoeder en de soy & rice drink toe en mix alles goed door elkaar.

Als alles goed gemengd is voeg je het perenmengsel toe aan de mix.

Giet het mengsel in de cakevorm en zet voor ±50 minuten in de oven! Prik af en toe even in het midden van de cake met een satéprikker… komt deze erg schoon uit dan is de cake klaar. Hij zal wel nat blijven want de peer wordt wat nattig in de oven.

Je kan ‘m het beste heel eventjes iets af laten koelen en dan kan je er heerlijk van smullen!

Geniet ervan!

Liefs,

Carlijn

Vorige post

Gluten- en lactosevrije ontbijtkoek

Volgende post

Glutenvrije falafel

Carlijn

Carlijn

Carlijn is een ervaringsdeskundige als het op overleven met een gluten- EN lactose-intolerantie aankomt.

Haar favoriete eten? Sushi, poké bowls en aardbeien!