Recepten

Bietjescarpaccio

Laatst was ik jarig en dan is het altijd traditie dat ik voor mensen kook. Dit jaar was het maar een klein clubje en heb ik het gevierd met mijn ouders, oma, mijn zusje en haar vriend. Een compleet driegangenmenu kwam er uit mijn veel te kleine keukentje, waarvan het voorgerecht zo enorm lekker was, dat ik het jullie niet wilde onthouden. Het begon met de gedachte aan bietjes, want het is nu eenmaal kouder. Buiten dat ben ik gek op bietjes, dus waarom ook niet. Vervolgens dingen verzonnen die daar dan weer lekker bij zijn en daar een heerlijk voorgerecht van gemaakt namelijk bietjescarpaccio.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 4 gekookte bieten
  • 1 flinke ui
  • 4 augurkjes (van die kleintjes)
  • handje walnoten
  • 80 gram lollo bionda/ eikenbladsla
  • 125 gram spekjes
  • scheutjes olie
  • paar blaadjes peterselie voor de garnering

Voor de dressing:

  • 2 el natuurazijn
  • 1 el grove mosterd
  • 1,5 tl honing
  • 6 el lekkere olijfolie
  • peper/ zout
  • takje peterselie

Bietjes carpaccio

Bereiding van de bietjescarpaccio:

Pel de bietjes als dat nodig is en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Maak alvast de dressing door alle ingrediënten in bij elkaar te voegen en te mengen met de staafmixer. Het helpt om het takje peterselie even in een paar stukken te scheuren voordat je de staafmixer erop zet. Snij de augurken in dunne plakjes.

Snij de ui in ringen en bak deze in een scheutje olie langzaam goudbruin. Bak ondertussen de spekjes in een tweede, droge pan tot ze krokant zijn. Als deze krokant zijn, kan je de walnoten in het overgebleven spekvet even bakken. Verdeel de sla over zes borden, verdeel vervolgens de plakjes biet hierover. Leg een hoopje uien hierop, strooi de uitjes eroverheen, maak af met wat walnoten en de dressing.

Vorige post

Eerste hulp bij gluten

Volgende post

Start van #decemberglutenvrij

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!