Recepten

3 glutenvrije recepten met bier voor mannen (en vrouwen)!

Bij ons thuis is bier eigenlijk het enige met gluten wat het huis nog in komt. Daarvoor maak ik echt nog een uitzondering want Jeroen heeft geen glutenintolerantie en een biertje is toch iets waar hij dol op is. Menig man (en vrouw!) trouwens. Het is dan ook knap lastig als je die geelgouden rakker ineens niet meer mag drinken.

Maar er is een nieuw glutenvrij biertje op de markt! Het glutenvrije biertje dat Bavaria in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ontwikkeld. Een glutenvrij flesje bier dat je ‘gewoon’ in de supermarkt kan kopen. Ja, je moet wel nog even naar de Albert Heijn XL maar hé, dan heb je wel wat.

Natuurlijk hebben we (Jeroen en ik) ook even een proost uitgebracht en zaten we ineens samen op de bank Bavaria te drinken. Het moet niet gekker worden! En de smaak? Dat is volgens mij hoe een Bavaria moet smaken. Hij is wat lichter van smaak maar drinkt lekker weg. Zeker als ‘ie koud is!

Met dat nieuwe glutenvrije biertje ging ik de keuken in. Drie stoere recepten met glutenvrij bier kwamen eruit. Noem ze glutenvrije barhapjes, noem ze glutenvrije mannenhapjes, lekker zijn ze in ieder geval!

Glutenvrije pretzels

Pretzels en bier gaan super goed samen! De hapjes zijn lekker terwijl je aan het genieten bent van een biertje en ze bevatten ook bier. Lekker hartig en bedekt met zout. Aanradertje hoor! 

Druk af!
Glutenvrije pretzels
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10-12 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
pretzels
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10-12 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
pretzels
Instructies
  1. Giet het bier in een sauspan en verhit tot 45 graden. Haal de pan van het vuur en roer het gist er doorheen tot het opgelost is. 
  2. Meng de boter, suiker, zout, gistmengsel en 375 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel tot het één geheel is. Voeg rustig aan nog meer bloem toe tot het een zacht deeg wordt. (Het mag plakken).
  3. Leg wat bloem op het aanrecht (of op een plank, aan jou de keuze) en kneed daar het deeg op. Laat het een uurtje staan in een ingevette kom.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Geef één stomp in het deeg (dit zorgt ervoor dat de overtollige lucht eruit gaat). Leg het deeg op een met meel bestrooid blad en verdeel in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit in een lange sliert en draai een pretzel (pak de uiteinden van de sliert, maak een cirkel en zorg dat de slierten om elkaar heen gedraaid worden en leg de uiteinden op de sliert. Druk de eindjes aan zodat ze blijven zitten).
  5. Breng in een pan water met bakingsoda aan de kook. Kook de pretzels 30 seconden en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Klop in een ander kommetje het eigeel met 1 eetlepel water los. Smeer dit over de pretzels vlak voordat ze de oven in gaan. Strooi er grof zeezout overheen en bak in 10-12 minuten af. Laat ze afkoelen op een rooster.
Deel dit Recept

Glutenvrije bierdip

Stel je deze situatie even voor; je hebt een lekker koud glutenvrij Bavaria-biertje in je rechterhand, een glutenvrije pretzel in je linkerhand die je dipt in een heerlijke kaas- en bierdip. Ideaal toch?

Druk af!
Glutenvrije bierdip
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 3 minuten
Porties
Prep Tijd 3 minuten
Kook Tijd 3 minuten
Porties
Instructies
  1. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng tot het één geheel is.
  2. Dit recept kan je ook eerder maken en in de koelkast bewaren zodat de smaken zich goed kunnen mengen.
Deel dit Recept

Glutenvrije vis in bierbeslag! (Ook wel bekend als de fish van fish & chips)

Één van de dingen die ik stiekem echt mis is fish & chips. Het lijkt me zo lekker namelijk. Mijn broertje heeft me ooit blij gemaakt met een dooie mus door te vertellen dat er in Londen een zaak was die glutenvrije fish & chips verkocht. Was ik een paar maanden later in Londen bleek dat ze de glutenvrije variant ‘gewoon’ in het normale frituurvet gooiden. Had ik even pech. Maar nu vond ik het toch echt tijd om het zelf te maken en lekker dat het is! Zeker met zelfgemaakte remouladesaus erbij! Mmm…!

Druk af!
Glutenvrije fish and chips
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 5 minuten
Passieve Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng het meel met de verschillende kruiden.
  2. Voeg het bier toe en mix het goed door elkaar.
  3. Laat het beslag voor een uur staan.
  4. Verhit de frituurpan tot 180 graden.
  5. Snij de vis in stukken. Zodra het frituurvet op de juiste temperatuur is doop je de vis in het beslag en daarna gelijk in de pan. PAS OP! Dit kan spatten! Schud de pan zodat de vis niet aan het rooster blijft plakken. (Het is belangrijk dat je dit gelijk doet).
  6. Bak de vis 4-5 in minuten goudbruin en eet met remoulade saus!
Deel dit Recept

Deze post is mede mogelijk gemaakt door Bavaria!




Carlijn

Carlijn

Carlijn is een ervaringsdeskundige als het op overleven met een gluten- EN lactose-intolerantie aankomt.

Haar favoriete eten? Sushi, poké bowls en aardbeien!